Kálmán Imre Emlékház – Siófok

Kálmán Imre Emlékház
Siófok

"E házból indult a világhír felé Kálmán Imre (1882. X. 24.) a Csárdáskirálynő halhatatlan melódiáinak szerzője. Szülőfalujának lakossága."

A világhírű operettkomponista Siófokon született 1882. október 24-én. Szülőháza a róla elnevezett sétányon áll. Innen indult a világsiker felé, hogy igazi magyaros jellegű melódiáival kellemes élményt nyújtson az embereknek az egész földkerekségen és ezzel együtt hírnevet szerzett szülővárosának, Siófoknak.

Kálmán Imre születésének 105. évfordulója alkalmából 1987. október 22-én emlékkiállítás nyílt Siófokon, a szülőházában.

Az épületbe belépve a korabeli Siófok, a múlt század hangulata érinti meg a látogatót. Nem véletlenül kerültek a régi képeslapok a bejárati folyosó falára, hiszen Siófok éppen a Kálmán Imre születésének idején kezdett jelentékeny fürdőhellyé válni.

Kálmán Imre
(1882–1953)

Kálmán Imre édesapja, Koppstein Károly Siófokon gabonakereskedő és vállalkozó volt. Édesanyja Singer Paula - szelíd, művészlelkű asszony - megérte fia világhírét. Kálmán Imre a harmadik gyerekként született. Hatan voltak testvérek. Koppstein Imre a vezetéknevét később, a gimnáziumi évek alatt Kálmánra változtatta.

Gyermekkorában a Balaton-vidék folklórvilága vette körül. A kis Imre már ötéves korában csalhatatlan tanújelét adta rendkívüli zenei tehetségének. Édesanyja és Vilma nénje zongorázását jóval előbb is a muzsikában való aktív részvétellel hallgatta. Lekuporodott a dívány sarkába, s korát meghazudtoló komolysággal, átélést tükröző szemmel figyelt. Arca hol sápadt volt a meghatottságtól, hol kipirult az izgalomtól. Nemcsak a zongora állott rendelkezésére a szülői házban, hanem a tehetséget is öröklötten hozta magával. Anyai ágon családjában elsőrendű muzsikusok, míg édesapjáéban kiváló rabbik, tanítók voltak.

Elérhetőségek

Elérhetőség:
8600 Siófok, Kálmán Imre sétány 5.
Telefon: 84/311-287
E-mail: emlekhaz.kalman.imre@gmail.com


Nyitvatartás:
2019. június 5 - 2019. augusztus 31-ig
Hétfő: szünnap
Kedd-Péntek:
9.00-17.00
Szombat: 09.00-13.30
Vasárnap: 9.00-12.00

Jegyárak:
Felnőtt: 500,- Ft
Diák: 250,- Ft
Nyugdíjas: 250,-Ft
Siófok kártyával: 250,- Ft