Aktuális események – Móricz Zsigmond Emlékház, Prügy

Gyöngy a mélyben: TÁMOP – 3.2.3 A-111

Vissza

2012. szeptember 12. – 2013. január 17.

Móricz Zsigmond Emlékház, Prügy

GYÖNGY A MÉLYBEN

A prügyi Móricz Zsigmond Emlékház „Gyöngy a mélyben” projektje címében rejti mindazt, amire fókuszálni kíván.

Prügy hazánk leghátrányosabb helyzetű (LHH) települései közé tartozik az észak-magyarországi régióban (Borsod-Abaúj-Zemplén megye; Szerencsi Kistérség). A program célja az, hogy azokat a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolás gyerekeket juttassa folyamatos közösségi és esztétikai élményhez a műhelymunka-folyamatok által, akik a településen élnek. Ezáltal elősegítse a különféle kulcskompetenciák fejlesztését és a munka világába való akadálymentesebb átmenet biztosítását.

A gyerekeken keresztül a szülőket, illetve a falu felnőtt lakosságát is be kívánjuk vonni a közösségi programokba, a záró mini fesztiválok szervezésébe, lebonyolításába. Rendezvényeinken együttműködünk a helyi honismereti és hagyományőrző civil egyesülettel, melynek mi magunk is (Móricz Zsigmond Emlékház) tagjai vagyunk, valamint a Móricz Zsigmond Általános Iskolával.

Két kreatív iparágban (film és kézművesség) 2-2 műhelymunka-sorozatban összesen száz általános iskolás tanuló részvételével tartjuk a foglalkozásokat.

Film kreatív iparág

Móricz Zsigmondot különösen érdekelte a mozi, a filmezés. Ő maga is írt filmforgatókönyvet, több regényét megfilmesítették. A filmmel, a televíziózással ma már minden gyerek találkozik felhasználói szinten. Célunk az, hogy e móriczi örökséghez kapcsolódva tudatosabb „mozgóképfogyasztóvá” váljanak a gyerekek. A filmkészítés alapjainak az elsajátítása során két rövidfilmet kell a gyerekeknek elkészítenie Móricz Zsigmond és Prügy témakörben: egy ismeretterjesztő rövidfilmet és egy dokumentumfilmet.

Kézműves kreatív iparág

Prügy környéke évszázadokon át nádas, mocsaras hely volt. Az itt lakók rendszeresen felhasználták a természetben megtalálható természetes alapanyagokat: vesszőt, gyékényt, csuhét, szalmát. A kézműves foglalkozásokon a gyerekek ezeknek az anyagoknak a felhasználásával használati- és dísztárgyak készítésével sajátítják el az őseik által gyakorolt kismesterségek alapjait. Az aratás szakrális kezdetéhez, Péter-Pál napjához, Móricz Zsigmond családi emlékezetben őrzött születésnapjához kapcsolódva mini fesztivál keretében mutatjuk be az elkészített aratókoszorúkat.   

Galéria