Emlékházak, emlékhelyek - Vas megye
Vissza

01.
Csönge

"Végtére, hazatérek Csöngére" szól a csöngei Weöres Sándor Emlékházban berendezett kiállítás címe, amely annak a Vas megyei üdvözlet című Weöres-versnek a zárósora, amely az emlékház parkjában 2003-ban felavatott Weöres-szobron, Segesdy György Munkácsy-díjas szobrász művész alkotásán is olvasható.

02.
Iszkáz

Ugyan Veszprém megyébe látogatunk, ha Nagy László iszkázi szülőházát, a mai Nagy László Emlék Múzeumot keressük fel alig több mint 20 kilométerre Celldömölktől. A megyehatár ez esetben azonban hangsúlyozottan jelképes: ugyanaz a vidék nevelte Nagy Lászlót is, amely Berzsenyit és Weörest, szelleme benne él mindhármuk művében.

03.
Egyházashetye

Egyházashetye Vas megye legrégebbi és legismertebb irodalmi emlékhelye. Már 1876-ban, Berzsenyi Dániel születésének centenáriumán emléktáblával jelölte meg a költő 1750 körül épült szülőházát „a vármegye közönsége”, s azóta is Egyházashetye a Vas megyei Berzsenyi-kultusz központja.

04.
Duka

Dukának, a 84-es főút mellett, Sárvártól délre, kb. 20 kilométerre fekvő településnek manapság alig ezer lakosa van, a XVIII. században viszont valószínűleg több család birtokközpontja is volt. Erre utalnak a falu régi lakóházai, amelyek közül nem egy máig őrzi a középnemesi kúriák jellegzetességeit. A főútról a Kissomlyó lábánál lefordulva Duka felé már messziről az utazó szemébe ötlik a falu régi temetőjében egy hófehérre meszelt kis épület: Dukai Takács Judit sírhelye.

05.
Zsennye

Zsennye Vas megye középső részén, a Rába partján található, Szombathelytől kb. 20 km-re. A kis falu területét a régészeti kutatások szerint már a rómaiak is lakták. Árpád-kori  emlék is található határában: a szomszédos Gutaházával és Rábatöttössel együtt tartják fönt ma is működő templomot.
A község meghatározó épülete a 22 holdas őspark közepén álló középkori eredetű kastély.